Kunst en cultuur
Olst-Wijhe is aantrekkelijk voor kunstenaars om te wonen en te werken. De gemeente is rijk aan cultureel erfgoed en de Sallandse cultuur biedt een keur aan literatuur, beeldende kunst, muziek, dans, theater en zoveel meer.
Zoeken
Datum  
Expositie 'Spontaan ontstaan'
Spontaan zijn deze schilders bij elkaar gekomen en hebben zonder elkaar te hebben ontmoet, maar met eenzelfde passie een prachtige expositie in elkaar gezet. Dat ‘Verbeelding Verbindt’ bewijst dit maar weer. Expositie 26 oktober tot 31 januari 2024. We hopen dat u van deze expositie geniet! Dolfien Posthoorn (Den Nul), Filippina Jamin (Diepenveen), Petra Hoekstra (Deventer), Ulla Hogenstijn-Klaasen (Deventer), Trees Schutte (Wijhe), Christien de Jong (Wijhe), Petra Hoff (Wijhe), Henny Schaapman (Wijhe).
Wo. 01 november, 09:00 Weijtendaal
      Slotpark 1
meer...
Expositie gemeentehuis Olst-Wijhe
Van 8 september 2023 tot 11 januari 2024 exposeert Carel Janssen uit Olst in het gemeentehuis van Olst-Wijhe, Raadhuisplein 1 Wijhe. Carel Janssen (1950, Leeuwarden) studeerde aan de AKI in Enschede (1969-1974). Sindsdien werkt hij als professioneel beeldend kunstenaar. Na zijn studie verhuisde hij naar Deventer. Vanaf 2008 woont en werkt hij op Fortmond. Hier is ook in 2019, na een desastreuze brand, zijn nieuwe atelier te vinden, waar hij dagelijks aan het schilderen is. Janssen exposeerde in diverse musea en galeries, met als hoogtepunt een solotentoonstelling in de Bergkerk in Deventer. In eigen beheer bracht hij het boekwerk ´Deventer Droomstad´ en de luxe kaartenserie ´Deventer op kaart´ gezet uit. Janssen schildert op realistische wijze en uitsluitend met olieverf. ´De briljante kleuren lenen zich het beste voor de subtiliteit die ik bij het schilderen van de door mij beoogde sfeer nodig heb´ Zijn inspiratie vindt hij in architectuur, landschappen en mensen. Volgens Janssen is zijn werk kunst met een knipoog. Humor is de drijfveer om te blijven schilderen. Deze expositie wordt georganiseerd door de kunstenaars van Kijk Wijhe www.kijkwijhe.nl : Wilto Kampinga, Joke Proper, Henny Schaapman en Wil Bijker en is gratis toegankelijk op werkdagen van 9.00-17.00 uur.
Ma. 11 december, 09:00 + meer data Gemeentehuis Wijhe
      Raadhuisplein 1
meer...
WijZ Tienerclub
De WijZ Tienerclub is elke woensdagmiddag van 14.00 - 16.00 uur voor jongens en meiden, die in groep 7 & 8 van het basisonderwijs zitten. Zij kunnen meedoen met leuke activiteiten! Het activiteitenprogramma is te vinden op onze Instagram, Tik Tok en Facebook via het account @jongerenwerkolstwijhe. Ook is er een mailinglijst voor ouders die graag per e-mail op de hoogte gehouden willen worden. Dat kan door een e-mail te sturen naar onderstaand e-mailadres. De Tienerclub wordt georganiseerd en begeleid door het jongerenwerk van WijZ welzijn en vindt wekelijks plaats in het Jeugdhonk in het Holstohus aan de Jan Schamhartstraat 5 in Olst. Aanmelden van tevoren is nodig. Stuur hiervoor een e-mail naar jongerenwerkolstwijhe@wijz.nu of een whatsapp bericht naar onze jongerenwerker Jessica via 06-58081332. De kosten voor een middag zijn €2,00 per persoon óf €18,00 voor een strippenkaart voor 10 middagen. Mocht de financiële bijdrage een drempel zijn voor ouders of tieners om zich aan te melden, neem dan gerust contact met ons op. De Lionsclub Olst-Wijhe heeft meerdere strippenkaarten gesponsord, zodat deze tieners gratis mee kunnen doen.
Wo. 13 december, 14:00 + meer data Holstuhus
      Jan Schamhartstraat 5
meer...
Expositie Doorkijk
Van 14 november 2023 t/m 11 februari 2024 vindt in het Infocentrum IJssel Den Nul de expositie Doorkijk plaats met werk van Harry Ravers (glas- en grafisch kunstenaar) en Sancla Hartong (kunstschilder). Van harte welkom! Harry Ravers heeft zijn atelier in Olst. Naast grafisch werk heeft glaskunst zijn bijzondere belangstelling. Glas in combinatie met goud boeiden hem vanaf zijn jeugd. Als voormalig docent bijzondere verftechnieken en restauratie is hij ermee versmolten. De glaskunst beoefent hij deels professioneel, variërend van autonome objecten tot voorwerpen met een meer toegepaste functie. Sancla Hartong komt uit Deventer. Haar werk omvat acrylschilderijen en houtskooltekeningen. Haar inspiratie haalt zij uit de prachtige natuur in ons deel van het land, soms uit inkijkjes of doorkijkjes in het landschap, ook wel door heel goed te kijken naar hele kleine stukjes natuur, echt op de vierkante centimeter. Haar manier van werken is niet een nauwkeurig vastleggen van wat zij ziet, maar dat als uitgangspunt te gebruiken om er een eigen wereld mee te creëren. Zij begint met een idee en laat zich dan ook deels leiden door wat al schilderend of tekenend ontstaat. Zij voelt de vrijheid om delen te schikken en herschikken, dingen toe te voegen of weg te laten totdat tenslotte een beeld ontstaat waarvan ze denk: zo is het goed. De ene keer is het werk figuratief, maar regelmatig beweegt het zich ook op de grens tussen figuratief en abstract. Haar schilderijen en tekeningen hebben geen titel. Dat is een bewuste keuze. Elke titel zou namelijk sturend kunnen zijn voor wat de kijker in een werk ziet of eraan ervaart en dat is nou net niet de bedoeling. Wat hij of zij ziet en hoe hem of haar dat raakt, hoe de kijker als het ware het beeld verbindt met zijn eigen innerlijk maakt het mogelijk om er een heel eigen betekenis aan te geven. Dat is nou net zo mooi.
Ma. 11 december, 10:00 + meer data Infocentrum IJssel Den Nul
      Rijksstraatweg 109
meer...
Kerstconcert Apollo
Op zondag 17 december geeft Koninklijke Muziekvereniging Apollo een kerstconcert bij Brasserie Op Duur. Hier wordt in een intieme setting een mix van zowel meer en minder bekende kerstmuziek als andere genres ten gehore gebracht. De toegang is gratis en u bent van harte welkom!
Zo. 17 december, 14:00 Brasserie Op Duur
      Rijksstraatweg 109
meer...
A Festival of Nine Lessons and Carols
Op 17 december voert het New Sion Choir twee keer ‘A Festival of Nine Lessons and Carols’ uit in de mooie kloosterkerk van Nieuw Sion in Diepenveen. Afkomstig uit de Anglicaanse kerk, is dit festival inmiddels wereldwijd een geliefde traditie in de kerstperiode. Het Festival of Nine Lessons and Carols bestaat uit een combinatie van lessons (lezingen) en carols (liederen, voor koor- en samenzang) die samen het kerstverhaal vertellen. Op het programma staan werken van onder anderen De Victoria, Lloyd-Webber en Haßler. De orgelbegeleiding wordt verzorgd door Henk Linker. Vanwege de verwachte belangstelling zijn er dit jaar twee edities: zondag 17 december om 16.00 uur en om 19.00 uur. De deur gaat een half uur voor aanvang open. Toegang tot de vieringen is vrij; na afloop wordt via een deurcollecte een bijdrage gevraagd in de dekking van de kosten. Gezien het beperkte aantal plaatsen in de kloosterkerk van Nieuw Sion, wordt online aanmelden vooraf aanbevolen.
Zo. 17 december, 16:00 Kloosterkerk Nieuw Sion
      Vulikerweg 6
meer...
Filmhuis Olst-Wijhe | kinderfilm
Op vrijdag 22 december om 18.30 uur draait het filmhuis van NUT Olst-Wijhe De Notenkraker en de toverfluit. Een magisch kerst-avontuur vol betoverende liedjes. Als Marie een wens doet, komt haar speelgoed op magische wijze tot leven en Marie krimpt tot ze net zo groot is. Dan blijkt haar lelijke notenkraker eigenlijk een vervloekte prins te zijn. Samen met hun speelgoedvrienden reizen de twee naar Bloemenland om de vloek te verbreken en iedereen te redden van de nare ratten die de wereld willen overnemen. Daarvoor hebben ze alleen wel de toverfluit nodig die ergens in het paleis verstopt is. Prijs: €3 kaartjes zijn te koop via de website of aan de zaal Informatie: Hongaarse animatie-/familiefilm, 2022, regie: Viktor Glukhushin, met stemmen van o.a. Levi van Kempen en Vajèn van den Bosch, 90 minuten, vanaf 6 jaar. Heb je zin om vóór de filmvoorstellingen lekker te gaan eten bij Eetkamer Hier is Ut in het Holstohus, Jan Schamhartstraat 5, 8121 CM Olst? De prijs van een combikaartje eten [voorafje, hoofdgerecht en toetje] en een bioscoopkaartje is voor Nutleden € 23,50 en voor niet-leden € 27,50. Voor kinderen is de prijs € 10,00 voor pannenkoeken en een kaartje. Reserveren: 0570 683935 eetkamer@uthuus.nl
Vr. 22 december, 18:30 Holstohus theaterzaal
      Jan Schamhartstraat 5
meer...
Filmhuis Olst-Wijhe | Film
Op vrijdag 22 december om 20.30 uur draait het filmhuis van NUT Olst-Wijhe What’s love got to do with it. Kazim is een modelzoon die alles doet wat zijn ouders hem bevelen. Zijn hele leven is perfect voor hem uitgestippeld, en dus ook een huwelijk met een vrouw die hij nog nooit eerder in zijn leven zag. Kazim vindt dat allemaal niet zo erg tot zijn buurmeisje Zoé, een gevierd documentairemaakster, hem kan overhalen om een documentaire te maken over gearrangeerde huwelijken waarin hij het voorbeeld is. Samen met haar moeder reist Zoé naar het Pakistaanse Lahore waar de ceremonie plaats zal vinden. En geloof het of niet, de ware liefde van Kazim blijkt zijn buurmeisje te zijn. Het enige wat hem nog te doen staat is zijn ouders proberen te overtuigen van zijn keuze. Prijs: €5,50 voor NUT-leden, €7,50 voor niet-leden - kaarten via de website of aan de zaal (voor informatie over online kaartverkoop kunt u contact opnemen met het secretariaat 0570-562081) Informatie: Britse romantische komedie uit 2022, 108 min., Nederlands ondertiteld. Regie: Shekhar Kapur. Met o.a Emma Thompson, Lily James, Oliver Chris, Shazad Latif en Nosheen Phoenix. Heb je zin om vóór de filmvoorstellingen lekker te gaan eten bij Eetkamer Hier is Ut in het Holstohus, Jan Schamhartstraat 5, 8121 CM Olst? De prijs van een combikaartje eten [voorafje, hoofdgerecht en toetje] en een bioscoopkaartje is voor Nutleden € 23,50 en voor niet-leden € 27,50. Voor kinderen is de prijs € 10,00 voor pannenkoeken en een kaartje. Reserveren: 0570 683935 eetkamer@uthuus.nl
Vr. 22 december, 20:30 Holstohus theaterzaal
      Jan Schamhartstraat 5
meer...
Dialectcafé Olst
Op de eerste woensdag van oktober ( 4 oktober a.s.) gaan we, evenals vorig seizoen in de eetkamer van het Holstohus weer starten met het maandelijkse dialectcafé, ’s morgens van 10.00 uur tot ongeveer 12.00 uur. Het dialectcafé is gratis en voor iedereen toegankelijk. Mooi is het wanneer je, als je aanschuift, dialect spreekt (of probeert te spreken) maar uiteraard is dat niet noodzakelijk. Zoals gezegd is iedereen welkom al stellen we het natuurlijk zeer op prijs wanneer iemand mooie verhalen of herinneringen met de andere bezoekers wil delen (ieder dialect wordt geaccepteerd en gewaardeerd). Wel zijn de drankjes voor eigen rekening. Alle vervolgbijeenkomsten zijn te vinden op www.agenda-olstwijhe.nl In de komende maanden willen we ook gezamenlijk nadenken over de mogelijkheden om voor de maand maart 2024 iets extra’s in te plannen; die maand wordt tegenwoordig landelijk de “dialectmaand” genoemd en daar willen we graag een steentje aan bijdragen. Dus graag zien we jullie in de Eetkamer “Hier is ut” op 4 oktober a.s. vanaf 10.00 uur.
Wo. 03 januari, 10:00 + meer data De Eetkamer Hier is ut
      Jan Schamhartstraat
meer...
Dialectcafé Olst
Dialect café in het Holstohus Vanaf woensdag 10 januari 2024 van 10:00 tot 12:00 uur is er weer maandelijks een dialect café in het Holstohus. Het dialect café wordt georganiseerd om zoveel mogelijk het dialect in stand te houden en daarom, mocht iemand iets willen voordragen, voorlezen of zingen, stellen we dat altijd erg op prijs alhoewel gezellig samen praten ook prima is. De volgende data zijn woensdag 7 februari, 6 maart, 3 april en 1 mei. Omdat maart landelijk de dialectmaand is proberen we die maand iets extra’s te regelen waarvan we zo snel mogelijk bericht zullen doen. Komt dus gezellig meepraten in het Holstohus.
Wo. 10 januari, 10:00 + meer data Holstohuus
      Jan Schamhartstraat 5
meer...
  Vorige
Volgende